رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: سهم تجارت سنگ در دنیا در سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۷ میلیارد دلار بوده که سهم ایتالیا از این مبلغ ۱۳.۵ درصد، ترکیه ۱۲.۱ درصد، هند ۱۰.۸ درصد، برزیل ۷ درصد و ایران ۱.۱ درصد است.
بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در آئین افتتاحیه دوازدهمین نمایشگاه بین المللی سنگ ایران(محلات- نیمور) اظهار کرد: میزان ذخایر سنگ ایران ۳.۴ میلیارد تن است که با این میزان میتوانیم ۲۰ درصد سهم تجارت سنگ را از آن خود کرده و اشتغال و ارزآوری خوبی را شاهد باشیم.
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با تاکید بر اینکه باید از ظرفیت های موجود استفاده کرد، تصریح کرد: میزان ضایعات استخراج سنگ از معادن کاهش زیادی داشته و با توجه به اینکه امروز تولید منهای ضایعات مدنظر قرار دارد باید ضایعات را به صفر رساند. از طرفی بسیاری از شرکتها از ضایعات سنگ در پیکرتراشی و تولید برخی محصولات استفاده میکنند.
شکوری بیان کرد: بیش از ۹۰ درصد از ۱۵ میلیون تن سنگ تولیدی سالیانه در ایران، در داخل کشور فرآوری می شود و نهایتا نزدیک ۱۰ درصد آن به صورت سنگ کوپ یا فراوری شده صادر میشود در نتیجه ایران در تولید سنگ کوپ سهم اندکی دارد.
وی با اشاره به سهم تولید و صادرات برخی کشورهای دنیا گفت: هند دومین تولیدکننده سنگ دنیاست و ۳۰ درصد سنگ خود را به صورت کوپ و ۳۰ درصد را فرآوری شده صادر می کند. ایتالیا نیز با داشتن ذخایر سنگی خوب ۲۲ درصد تولید خود را به صورت سنگ کوپ و ۶۰ درصد را فرآوری شده صادر می کند که با توجه به عملکرد خوب این کشورها در حوزه صادرات باید بررسیهایی توسط کارشناسان صورت گیرد تا با رفع مشکلات، میزان صادرات در ایران نیز افزایش پیدا کند.
پیگیری واگذاری هپکو به کنسرسیومی از فعالان انجمنهای معدن و سنگ ایران
استاندار مرکزی گفت:در روزهای اخیر با مدیرعامل ایمیدرو طرحی را پیش میبریم تا براساس آن کنسرسیومی از فعالان انجمنهای معدن و سنگ ایران بتوانند هپکو را در اختیار بگیرند.
سید علی آقازاده در این مراسم با اشاره به اینکه نمایشگاه بینالمللی سنگ نیمور در تقویم جهانی جای دارد، افزود: نکات خوب، قابل تامل و نگرانکنندهای در ارتباط با صنعت سنگ کشور در این آئین مطرح شد، اما در طول 2 سال اخیر با حمایت از صادرات سنگ خام تا حدودی در این حوزه گشایش حاصل شده است.
وی با بیان اینکه مسلما فرآوری عمده سنگ در داخل کشور ممکن نیست و حتی ایتالیا با وجود معادن و تکنولوژی خوب، صادرات سنگ خام را دنبال میکند، گفت: نیمی از 300 کارخانه سنگ محلات دچار تعطیلی شدهاند که از دلایل این تعطیلی میتوان به رکود صنعت ساختمان کشور و عدم توجه به صادرات و فعالیت موثر در این راستا اشاره کرد.
آقازاده تصریح کرد: باید تلاش عمدهای در جهت صادرات سنگ فرآوری شده در کشور صورت گیرد. باید سهم خود را از 27 میلیارد دلار تجارت سالانه سنگ در جهان افزایش دهیم چراکه درآمد این صنعت که مورد غفلت قرار گرفته است میتواند جایگزین بسیاری از درآمدهای ارزی کشور باشد.
وی بر لزوم تسهیل مسیر صادرات و بازاریابی در صنعت سنگ کشور تاکید کرد و گفت: نباید صرفا به بازار عراق اکتفا شود. توسعه بازار میتواند کمبود درآمدهای ناشی از صادرات سنگ را جبران کند و جایگاه ایران را در دنیا بهبود ببخشد.
استاندار مرکزی با بیان اینکه ایران در جهان جزو تولیدکنندگان برتر و دارای ذخایر سنگ قابل قبول است، اما هنوز جایگاه و سهم خود را نیافته است، گفت: شورای معادن استانها فعالند و اختیارات نسبتا خوبی دارند و میتوان از مجموعه این اختیارات در جهت بهبود وضعیت سنگ کشور استفاده کرد.
وی گفت: استان مرکزی یک استان ویژه است و این استان و شهرستان محلات و شهر نیمور در بسیاری از مباحث از جمله معادن سنگ شهرت جهانی دارند و در این راستا آماده حمایت از فعالان این بخش در استان و کشور هستیم.
استاندار مرکزی با اشاره به نرخ بیکاری اعلام شده توسط مرکز آمار ایران برای تابستان 98 گفت: استان مرکزی در تابستان 98 با 8.3 درصد نرخ بیکاری جزو استانهای موفق در کاهش این نرخ بوده است. نرخ بیکاری استان در تابستان 97، بالغ بر 9.4 درصد بود و این رقم حاکی از رشد خوبی در جهت کاهش نرخ بیکاری استان است، وضعیت در قیاس با بهار امسال نیز بهبود یافته است.
وی با اشاره به موضوع هپکو عنوان کرد: هپکو به صنعت معدن و سنگ کشور تعلق دارد. در روزهای اخیر با مدیرعامل ایمیدرو طرحی را پیش میبریم تا براساس آن کنسرسیومی از فعالان انجمنهای معدن و سنگ ایران بتوانند هپکو را در اختیار بگیرند. خانه معدن و خانه سنگ ایران میتوانند بخشی از ظرفیت هپکو را مورد استفاده قرار دهند.
آقازاده بیان کرد: استان مرکزی با 3 هزار واحد صنعتی دارای تعداد معدودی صنایع دارای مشکل است که هپکو و آذرآب نیز جزئی از این صنعت مشکلدار قلمداد میشوند.
وی با بیان اینکه از نحوه واگذاریها نگرانی و ناراحتی خود را ابراز کردهایم، گفت: نحوه نامناسب واگذاری این دو صنعت مشکلاتی را برای کارگران، بدنه صنعتی کشور و مسئولان ایجاد کرده، اما باید توجه داشت که این صنایع مشکلدار، همه صنعت استان نیستند بلکه استان دارای گستره وسیعی از صنایع است و به لحاظ داشتن تعداد واحدهای صنعتی و تنوع کار جزو استانهای خاص محسوب میشود.
استاندار مرکزی با تاکید بر اینکه وضعیت کنونی واحدهای صنعتی همچون هپکو و آذرآب دغدغه و درد مجموعه استان است، ولی چه کنیم که شرایط در مدیریت این واحدها و محصول و تولیدات آنها مطلوب نیست، تصریح کرد: ظرفیت آذرآب به گونهای است که امروز میتواند به راحتی بیشتر تحریمها علیه ملت ایران را در صنایع پتروشیمی، نفت، پالایشگاه و نیروگاهی دور بزند و اکثر نیاز کشور را در تجهیزات سنگین برآورده کند، اما به دلیل غفلت، بیتوجهی، سوءمدیریت و عدم توجه سهامداران سابق و فعلی شاهد مشکلات این کشور هستیم.
وی با بیان اینکه حتما برای رفع چالشهای هپکو، آذرآب و شرکتهای دارای مشکل در حال تلاش هستیم و لازم است که صنعت سنگ و معدن کشور به هپکو نگاه حمایتی داشته باشد، بیان کرد: در سال گذشته، 59 واحد تولیدی استان دارای حقوق معوقه بودند، اما این رقم در سال جاری با کاهش 33 درصدی به 40 واحد رسیده است.
آقازاده با اشاره به حضور وزیر صنعت در مجلس شورای اسلامی که مانع حضور وی در مراسم افتتاحیه دوازدهمین دوره نمایشگاه سنگ محلات شد، افزود: جای معاون معدنی وزارتخانه نیز در این نمایشگاه خالی است تا در جریان مشکلات فعالان حوزه صنعت سنگ و معدن قرار گیرد. امیدواریم نمایشگاه سنگ محلات بتواند استعدادهای غیرشکوفای این صنعت را شکوفا کند.