لطفا منتظر بمانید ...

سود بانکها چگونه محاسبه میشود ؟ (سود وامها)

تاریخچه معادن
1393/06/24 

 

 

ساحات منابع فرهنگی در سرتاسر افغانستان نشان دهنده آن است که بعضی از شیوه‌های معدنکاری در افغانستان برای هزاران سال جزو فرهنگ این منطقه بوده است ومردمان این مرزوبوم از چندین سال بدینسو در استخراج معادن رول های موثری را بازی نمود اند،  آثار ساخته شده از سنگ لاجورد که به ۴۵۰۰ سال پیش ارتباط می‌گیرد، در زمان کشف بین النهرین بوجود آمده است. ناگفته نباید گذاشت که ظواهر لاجورد در این نیمکره تنها در افغانستان وجود دارد. طبیعتا در طی این مدت روند استخراج معادن مبتنی بر آزمایش کشف سطحی بوده نه به شکل زیرزمینی بجز ذخایر طلا،  نقره،  مس،  یاقوت،  زمرد و سنگهای دارای فلز.

معدن: محلی است که منرالها در آن تثبیت گردیده وفعالیت های حفرکاری،  منرال وسایرفعالیتهای مرتبط به آن صورت میگیرد، ساختمانها ،  تاسیسات، دستگاه ها وتجهیزات که به منظور استخراج ،  پروسس،  آماده سازی منرال ها در سطح یا طبقات تحتانی زمین قراردارد.

منرال ها :مرکباتی است که بشکل جامد، مایع ویا گازبه صورت طبیعی درسطح زمین و زیر زمین آبهاویا در ذخایر با قیمانده معدن که د رنتیجه عملیه جیولوجیکی تجمع نموده وشامل عناصر وترکیبات ، فلزات و سنگ های فلز داروقیمتی، ریگ ، سنگ ، جغل ، خاک رس وزغال سنگ می باشد.  

در اوایل سال ۱۸۴۱ میلادی، نظامیان بریتانیائی جستجو نموده‌اند تا منابع معدنی صادراتی را به عنوان تجارت که برای محصولات صنعتی انگلستان قابل استفاده قرار می‌گرفت، دریافت نمودند. ولی در سال ۱۸۸۸ میلادی، طرح جدید سیستماتیک مواد معدنی توسط سروی جیولوجی انگلستان (BGS) به عنوان برخی از فعالیت‌های آن کشور، آغاز گردید.

 اسنادی که در سال ۱۸۹۰ میلادی توسط جیولوجستان کشور بریتانیا تهیه گردیده، نشان دهنده آن است که معدن بزرگ آهن حاجی گک که یکی از غنی ترین ذخایر معدنی در افغانستان در حال حاضر محسوب می‌گرددکه در ولایت بامیان این کشور قرار دارد.

در سال ۱۹۱۹م برای اولین بار هیأت روسیه برای اجرای کار بالای منابع معدنی، وارد کابل گردید. درسال ۱۹۲۰ زمین شناسان آمریکایی در امور سروی مواد معدنی در افغانستان اشتراک ورزیدند. در سال ۱۹۳۷، افغانستان جواز فعالیت به کمپنی اکتشافی داخلی – نیویارک جهت اکتشاف ذخایر نفت در سراسر کشور را، اعطا نمود، اما به دلیل آغاز درگیری قریب الوقع جنگ جهانی دوم، کمپنی نامبرده بعد از یک سال از امتیاز خویش عقب نشینی نمود.

بعد از جنگ جهانی دوم فعالیت‌های اکتشاف یک بار دیگر در توافق به کشور فرانسه و بعضی تحقیقات ذغال سنگ در جنوب افغانستان توسط آلمانی‌ها در سال ۱۹۵۰ ادامه یافت، که بعدا در سال ۱۹۵۴ توسط جیولوجستان سویدنی این تحقیقات انجام گردید.

در سال ۱۹۵۸ کمک های خارجی از سوی اتحاد جماهیر شوروی در حال اجرا قرار داشت، که دولت جمهوری چک در روند تهیه کمک ها توسط متخصصین روسی، نیز اشتراک ورزیدند. در طی دهه ۱۹۶۰، فعالیت‌های اکتشاف و نقشه برداری در جنوب افغانستان به جرمن‌ها،  فرانسوی‌ها و آمریکایی‌ها سپرده شد، درحالی که اتحاد جماهیر شوروی در شمال افغانسان تمرکز داشت،  دخالت فرانسه فقط تا سال ۱۹۷۰ زمانیکه شرکت نفت توتال پیش بینی در حوضه کـتواز افغانستان انجام داد ، ادامه داشت.

بعد از کودتای سردار محمد داوودخان در سال ۱۹۷۳ میلادی، نفوذ شوروی افزایش یافت ولی حضور متخصصین غرب تنزیل نمودند، تحقیقات گسترده‌ای مواد معدنی در دوران تحت تاثیر روسیه انجام شد و این پتانسیل بزرگ برای انکشاف مواد معدنی در افغانستان ممکن برخی از انگیزه‌های حمله روس بر افغانستان در سال ۱۹۷۹ میلادی باشد. نا گفته نباید گذاشت که این ذخایر چه از طریق انتقال از افغانستان و یا در دوران جنگ افغانستان و شوروی تخریب گردیده است، تنها سرنخ میل انگیز از این تحقیقات باقی مانده است.

در دوران اشغال شوری رشد قابل ملاحظه‌ای در اکتشاف و توسعه ساحات گازدار شبرغان و همچنان اکتشافات نفت و گاز در دو حوزه دیگر، ملاحظه گردیده است؛ تحقیقات و حفاری منابع ذغال سنگ،  برمه کاری محدود ذخیره آهن حاجیگک و حفاری مهم و طرح اکتشاف منابع در ساحه معدن مس عینک صورت گرفته،  ولی هرگز به حدی که بالای آنها فعالیت‌های تجارتی صورت گیرد، نرسیده است.

بسیاری از معلومات باقی مانده در مورد این ذخایر و یا ساحاتی که کمتر اکتشاف یافته‌اند، توسط کارمندان وزارت معادن در دوران بی ثباتی (۱۹۷۹ تا ۲۰۰۱) در محلات دور نگهداری گردیده است، که بعد از تامین امنیت در منطقه توسط نیروهای بین المللی در سال ۲۰۰۲، دوباره برگردانده شد.

پس از آن، تجدید فعالیت‌ها در مورد شناسایی و بهره برداری از منابع معدنی افغانستان به صورت جدی آغاز گردیده و تشخیص شود که امور معدنکاری نقش حیاتی را در ثبات اقتصادی درازمدت افغانستان خواهد داشت. برای انجام این کار پیش بینی گردیده، که رشد سریع در بهره برداری واستخراج منرالها لازم است و در ضمن دولت افغانستان تشخیص می نماید که روش و سیاست ملکیت دولتی (ملی سازی) دوران اتحاد شوروی از لحاظ اقتصادی موثر و یا پایدار نبود.

در نتیجه، دولت افغانستان ساختار وزارت معادن منحیث مالک و تولید کننده معادن بسوی نقش مناسب تر به عنوان طرح کننده پالیسی و تنظیم کننده جهت انکشاف سرمایه گذاری خصوصی بمنظور انکشاف مواد معدنی، تجدید نمود.

با در نظرداشت تطبیق این رهنمودهای جدید و اصلاح شده، پیشرفته ترین پروژه معدنی از زمان شوری سابق در ساحه معدن مس عینک بعد از پیشنهاد داوطلبی در سال ۲۰۰۸ به کمپنی MCC کشور چین به استخراج سپرده شد.

در حال حاضر ارزش مجموعی منابع طبیعی افغانستان فقط می‌تواند تخمین گردد، اما یقینا ارزش آن به صدها میلیارد دالر می‌رسد. اکتشاف سیستماتیک عصری برای اولین بار بعد از زمان خروج نیروهای اتحاد جماهیر شوروی (۲۵ سال قبل)، بوجود آمده است.

روش و سیاست جدید وزارت معادن جهت زمینه سازی سرمایه گذاری خصوصی و گسترش علاقمندی سرمایه گذاران در سکتور منرالها با در نظرداشت منافع ملی افغانستان تصویب و در حال تطبیق می‌باشد. در ضمن حفاظت و تامین امنیت برای شرکت‌ها و کمپنی‌های سرمایه‌گذاری که تمایل همکاری به افغانستان را دارند تا آن را بسوی یک جامعه مدرن،  عصری،  پایدار و توانا انتقال دهد.

 

معرفی بزرگ‌ترین ریسک‌های صنعت معدن‌کاری
1393/06/24 

معدنا:  موسسه EY در جدیدترین تحقیقاتش با عنوان “ریسک‌های کسب و کار پیش‌روی معدنکاری و فلزات در سال ۲۰۱۵-۲۰۱۴ به رده‌بندی بزرگ‌ترین ریسک‌های دنیای معدنکاری پرداخت.

به گزارش پایگاه خبری معدن ایران (معدنا) به نقل از ماین نیوز، بهره‌وری، تصمیمات سرمایه و کسب مجوز اجتماعی سه رتبه اول فهرست بزرگ‌ترین ریسک‌های دنیای معدنکاری را به خود اختصاص دادند.

 

مدیران معدنی اکنون درمی‌یابند که کسب مجدد بهره‌وری از دست رفته و پیشرفت جدید دراین‌باره برای سودآوری بلندمدت و دست‌یابی به سود کافی از سرمایه مورد استفاده اهمیت اساسی دارد. این رویکرد اهمیت اساسی داشته و هنوز از سوی همه حاضران این صنعت مورد استفاده قرار نگرفته است.

این تغییر گام بزرگی محسوب می‌شود به همین دلیل در صدر فهرست قرار گرفته است.

 

اگرچه رتبه ریسک‌های بزرگ تغییر کرده اما تغییر قابل توجهی در اولویت‌ها به وجود نیامده است. خود این ریسک‌ها طی سال گذشته با کاهش قیمت‌های کالاها که مشکلات زیادی را برای معدنکاران به وجود آورده است دچار تغییر و تحول شده‌اند.

 

دسترسی به آب و انرژی که با رشد تقاضا، افزایش هزینه و کمبود آن به طور فزاینده به یک مشکل تبدیل شده، در فهرست جدید بزرگ‌ترین ریسک‌های دنیای معدنکاری وارد شده است.

 

اختصاص سرمایه و دسترسی از ریسک‌هایی بوده که از صدر فهرست سال گذشته تنزل کرده است و پیشرفت حاصل شده در پرداختن به این چالش را نشان می‌دهد.

 

پیشرفت مستمر در زمینه مدیریت سرمایه و بهینه‌سازی از سوی معدنکاران بزرگ پس از مجموعه تنزل ارزش دارایی که در سال ۲۰۱۳ داشتند، صورت گرفته است.

انتظار می‌رود این انضباط مالی ادامه پیدا کند اما پرسشی که شرکت‌ها اکنون با آن روبرو هستند این است که فاز بعدی سرمایه‌گذاری چه شکلی خواهد گرفت و سهامداران چه چیزی را درخواست خواهند کرد.

 

با این‌همه در سوی دیگر صنعت برای بسیاری از معدنکاران کوچک و شرکت‌های اکتشافی در ۱۲ ماه گذشته تغییر چندانی حاصل نشده و این شرکت‌هابرای بسیاری از معدنکاران کوچک و شرکت‌های اکتشافی در ۱۲ ماه گذشته تغییر چندانی حاصل نشده و این شرکت‌ها دچار کمبود شدید سرمایه بوده و در تلاش برای دوام آوردن هستند.

ریسک مجوز اجتماعی به رده سوم صعود کرده است زیرا یک جامعه از قدرت بالایی برای متوقف یا کند کردن پروژه‌ها برخوردار بوده و می‌تواند فارغ از این‌که یک شرکت چه سوابقی در تعهدات اجتماعی داشته است، پروژه‌اش را برای همیشه تعطیل کند.

 

موارد و شمار پروژه‌هایی که به دلیل مخالفت جوامع محلی یا فعالان محیط زیست به تاخیر افتاده یا متوقف شده‌اند، هم‌چنان روبه افزایش است. شرکت‌ها در راستای طرح استراتژیک برای کسب و کار پایدار، باید فعالیت‌های لازم را برای کسب و حفظ مجوز اجتماعی انجام دهند.

 

ناسیونالیسم منابع جزء پنج ریسک اصلی قرار گرفته است. همواره احتمال به پاخاستن موج ناسیونالیسم منابع از سوی کشورهایی وجود دارد که به دنبال داشتن سهم بیشتر از درآمدهای این صنعت هستند.

 

از سوی دیگر برخی از کشورها سیاستهای مالیات معدنکاری را تغییر داده‌اند تا برای سرمایه‌گذاری در محیط سرمایه گذاری کمتر جذاب‌تر شوند و همزمان کشورهای دیگر اقدام به معرفی بهره اجباری و افزایش مالکیت دولتی کرده اند. به گزارش ماین نیوز، استدلال‌های احساسی که ناسیونالیسم منابع را ترویج می‌کنند، با روشن شدن دقیق

ناسیونالیسم منابع جزء پنج ریسک اصلی قرار گرفته است. همواره احتمال به پاخاستن موج ناسیونالیسم منابع از سوی کشورهایی وجود دارد که به دنبال داشتن سهم بیشتر از درآمدهای این صنعت هستند.

 

پروژه‌های بزرگ ریسکی است که در میان پنج ریسک اول قرار گرفته است زیرا در دوران رونق معدنکاری پروژه‌های عظیمی آغاز شد که هم‌چنان به طور کامل به بهره‌برداری نرسیده‌اند. شرکت‌های معدنی و فلزات با توجه به دوره شکوفایی بعدی موج بعدی پروژه‌ها را برنامه‌ریزی می‌کنند.

 

شرکت‌های معدنی دیگر نمی‌خواهند همان اشتباهاتی را که در دوران رونق معدنی مرتکب شدند انجام دهند از این به دنبال مدیریت پروژه قوی‌تری هستند تا شکست‌های گذشته تکرار نشود. به‌علاوه با توجه به کاهش قیمت‌های کالا بسیاری از شرکت‌ها به دنبال استخراج کمتر مواد از طریق بهره وری فزاینده هستند.

 

دسترسی به آب و انرژی جدیدترین ریسک افزوده شده به فهرست ریسک‌های امسال برای معدنکاران بود. افزایش هزینه‌های انرژی و تقاضای آب رقابتی در بسیاری از مناطق بویژه شیلی، آفریقای جنوبی و مغولستان تاثیر بزرگتری بر هزینه‌ها و توانایی شرکت‌ها برای فعالیت گذاشته است.

 

با افزایش ۳۶ درصدی تقاضای جهانی برای انرژی تا سال ۲۰۲۵ و با کاهش عیار سنگ‌های معدنی، این ریسک سال به سال بدتر می‌شود و صنعت معدنکاری با قیمت‌های انرژی و نوسان بالاتر روبرو می‌شود. به همین ترتیب کمبود آب نیز مسئله‌ای به شمار می‌رود که نیازمند یک پاسخ استراتژیک و کاربردی است

کلیات مکانیک سنگ
1393/06/30 

 

 

کلیات مکانیک سنگ

 

بناها و آثاری چون سدهای مربوط به سده‌های 29 و 30 قبل از میلاد در مصر و عراق ، اهرام ثلاثه مصر ، کاخ تخت جمشید و مقبره‌های نقش رستم که بر سنگ (از سنگ و یا در سنگ) ساخته شده‌اند گواه بکارگیری روشهای دقیق در امر انتخاب ، استخراج و کندوکاو سنگ و لذا کاربرد مکانیک سنگ از دیر زمان‌اند. ارتباط تنگاتنگ ما با سنگ به پیش از تاریخ بر می‌گردد. در آن زمان ، پیکانها ، ابزار معمولی و ظروف ، استحکامات ، خانه‌ها و حتی تونلها از سنگ یا در سنگ ساخته می‌شد. ساختها و مجسمه‌هایی مانند معبد ابوسمبل از مصر نشان دهنده استفاده از روشهای بسیار دقیق در امر انتخاب محل ، استخراج و کندوکاو بر سنگ است.

سیر تحولی و رشد

در قرون هجدهم و نوزدهم تونلهای بزرگ به منظور تهویه و زهکشی معادن ، فاضلاب ، کانال کشی و حمل و نقل با راه آهن زده‌ ‌شد. در همین قرن ما ، ساختن مجسمه‌های عظیم در مونت راشمو میل به درگیری برای ساختن پیکرهای بزرگ سنگی و به همان اندازه انتخاب گرانیت خوب را ، با وجود روی آوردن مهندسان به مصالح دیگر ، به جهانیان ثابت کرد. در این عصر که مهندسان مواد می‌توانند به اقتضای نیازهای خاص و عجیب آلیاژها و پلاستیکها را بسازند ، سنگ کاری هنوز انرژی صنایع و تخیل مهندسان را به خود مشغول داشته است. 
 

مباحث مربوط به مکانیک سنگ

  • رده‌بندی زمین شناختی سنگها : سنگها را از نظر نحوه تکوین آنها ، معمولا به سه گروه آذرین ، دگرگونی و رسوبی تقسیم می‌کنند.
  • ویژگیهای شاخص سیستمهای سنگ : برای طبقه‌ بندی مهندسی سنگها ، لازم است که ویژگیهای شاخص سنگها ارزیابی شوند و با در نظر گرفتن مجموعه آنها با همدیگر ، شخصی باتجربه می‌تواند، همبستگیهای مفیدی را بین آنها ، برای کاربردهای عملی، بیایبد. بعضی از این ویژگیهای شاخص عبارتند از : تخلخل ، چگالی ، تراوایی و استحکام.
  • استحکام و معیارهای ریزش سنگ : در این بحث از مکانیک خاک معیارهای ریزش سنگ مثل خمش ، برش و خرد شدن و یا عوامل دیگری که باعث ریزش می‌شوند، بررسی می‌شوند.
  • تنشهای اولیه در سنگها و اندازه‌ گیری آنها : در نزدیکی سطح زمین در نواحی کوهستانی ، تنش در جای سنگ ممکن است در بعضی نقاط به صفر نزدیک شود و در نقاطی دیگر ممکن است نزدیک به استحکام سنگ باشد، دستکاری و برهم زدن میدان تنش از طریق حفر تونل یا حتی گودبرداریهای سطحی ، ممکن است محرک آزاد سازی شدید انرژی ذخیره شده شود. در این قسمت به بررسی و تعیین بزرگی و جهت تنشهای اولیه در ساختگاه یک پروژه می‌پردازند.
  • دگرشکل پذیری سنگها : دگرشکل پذیری ، ظرفیت سنگ برای واتنش در مقابل بار اعمال شده یا پاسخ به باربرداری ناشی از گودبرداری است. 
  • ارتباط با سایر علوم

    ویژگی مصالحی از قبیل سنگ و خاک در مقایسه با مصالح دیگر مهندسی این است که این مصالح کمتر قابل انتخاب است و به عبارت دیگر مهندسین طراح باید طرح را برای مواد و محیطی در نظر بگیرند که خصوصیات آن محیط الزاما مطابق خواست آنها نیست و نیز این خصوصیات از محلی به محل دیگر متفاوت است، از اینرو شناخت کلیه خواص فیزیکی ، مکانیکی ، زمین شناسی ، هیدرودینامیکی و حتی کانی شناسی و چینه شناسی سنگها معمولا مفید و در مواردی حتما ضروری است.

    کاربردهای مکانیک سنگ

    برخی کارهای مهندسی که در حد چشمگیری با مکانیک سنگ در ارتباط هستند، شامل موارد زیر می‌باشند.
    • پروژه‌های سازنده‌های سطحی : این پروژه‌ها شامل مواردی چون پل ، ساختمانهای بلند ، نیروگاهها و سدها می‌باشند.
    • مسیرهای حمل و نقل : مانند بزرگراه ، خط آهن ، کانال و خط لوله
    • گودبرداریهای سطحی : مثل معدن روباز
    • گودبرداریهای زیرزمینی : مثل تونلها ، حجره‌های زیرزمینی و کارهای دفاعی
    • بهره‌ برداری از منابع انرژی : مثل استخراج نفت و دفن زباله‌های اتمی