لطفا منتظر بمانید ...

تامین مالی طرح های توسعه شرکت های بزرگ معدنی از محل سود

سایه رکود بر اشتغال و ارزش‌افزوده معادن گرانیت
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - کردستان هم‌اکنون از ۸ معدن سنگ گرانیتی که از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت پروانه بهره‌برداری دریافت کرده‌اند، بهره می‌برد اما این معادن به دلیل مشکلات به‌طور کامل از فرصت‌های شغلی ایجاد شده بهره نمی‌برند، به‌طوری‌که از ۷۰ فرصت شغلی ایجاد شده در آنها فقط ۹ نفر مشغول به کارند و روند تعطیلی ۷ معدن دیگر ادامه دارد.
 

به گزارش ماین نیوز، موضوعی که به نظر می‌رسد با برنامه‌ریزی، بازاریابی و بازارسازی در کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای می‌توان تا حدود زیادی آن را برطرف کرد و علاوه بر تثبیت اشتغال از دست رفته، فرصت‌های شغلی بیشتری برای ارزش‌افزوده در آنها ایجاد کرد.

ذخیره قطعی سنگ گرانیت کردستان بر اساس آمار ارائه شده از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان یک‌میلیون و ۲۵۶هزار تن است که هم‌اکنون روند استخراجی آن براساس ظرفیت اسمی ۷۰۰ تن در نظر گرفته شده است. معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان این مطلب اظهار کرد: براساس توانمندی‌های استان در زمینه بهره‌برداری از معادن سنگ گرانیت تا اکنون ۸ پروانه بهره‌برداری از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در این زمینه صادر شده تا ۷معدن مستقر در شهرستان سقز و یک معدن در شهرستان بانه در زمان فعالیت برای ۷۰ نفر به طور مستقیم فرصت شغلی ایجاد کنند.

متاسفانه رکود بازار فروش و تمایل نداشتن مصرف‌کنندگان برای استفاده از سنگ تزئینی گرانیت در نمای ساختمان، موجب شده ۷ معدن گرانیت کرستان تعطیل و ۶۱ فرصت شغلی ایجاد شده در آنها از بین برود. مهدی مرادی با تایید این موضوع افزود: دلایل تعطیلی معادن گرانیت متعدد است که ازجمله آنها می‌توان به رکود بازار فروش، سختی سنگ در هنگام برش و افزایش استهلاک ماشین‌آلات، پایین بودن قیمت تمام‌شده سنگ کوب در معدن به نسبت هزینه‌های فرآوری، وجود سنگ‌های جایگزین مانند تراورتن با رنگ‌های متنوع با مزیت برش آسان، وجود سنگ‌های رقیب گرانیت، کاهش تقاضا و... اشاره کرد.

بازاریابی و بازارسازی برای این گونه سنگ‌ها در حال حاضر به دلیل رکود بازار ساخت‌وساز مسکن و وجود مناقشات منطقه‌ای در کشورهای عراق، سوریه، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و دور بودن از بازارهای فرا منطقه‌ای تا حدود زیادی غیرممکن به نظر می‌رسد. مرادی با بیان این امر ابراز کرد: می‌توان با برنامه‌ریزی، رایزنی و دعوت و اعزام هیات‌های تجاری برگزاری و حضور در نمایشگاه‌های مرتبط با این امر علاوه بر رونق بخشیدن به بازار استخراج و فرآوری سنگ گرانیت، تثبیت اشتغال گذشته و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید، ارزش افزوده را در سطح استان ایجاد کرد.

احداث واحدهای جدید فرآوری
رکود در بازار ساخت‌وساز مسکن از مهم‌ترین عواملی است که باعث شده رکود معادن سنگ تزئینی و واحدهای فرآوری آن نمود بیشتری پیدا کند. رییس خانه صنعت و معدن کردستان با تایید این امر گفت: متاسفانه رکود بازار مسکن علاوه بر تعطیل کردن برداشت سنگ گرانیت از معادن استان، رکود شدیدی را در واحدهای فرآوری آن ایجاد کرده به گونه‌ای که تعدیل نیرو و تعطیلی واحد از مهم‌ترین معضلاتی این بخش به‌شمار می‌رود.

صادرات سنگ‌های کپ برش نخورده (خام‌فروشی) به استان‌های همجوار یا کشورهای همسایه را می‌توان از دیگر عوامل رکود در واحدهای فرآوری سنگ استان به‌ویژه سنگ گرانیت عنوان کرد. منصور خاکسار با بیان این مطلب افزود: براساس رایزنی‌های انجام شده با مسئولان استانی قرار است یک واحد فرآوری جدید که از ماشین‌آلات و تجهیزات روز برخوردار باشد در استان احداث‌شده و به بهره‌برداری برسد تا از خام‌فروشی سنگ‌های تزئینی جلوگیری شود. برگزاری و حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی، اعزام و دعوت از هیات‌های تجاری، بازاریابی و بازارسازی محصولات تولیدی در کشورهای هدف، استفاده از ماشین‌آلات و تجهیزات مدرن برای جلوگیری از افزایش دورریزی سنگ، بهره‌مندی از آخرین فناوری‌های روز برای صیقل دادن سنگ و... از مهم‌ترین عواملی است که خاکسار برای رونق بخشیدن به بازار سنگ گرانیت در نظر گرفت و تصریح کرد: برگزاری نمایشگاه سنگ و صنایع معدنی در شهریور امسال در استان می‌تواند در جذب سرمایه‌گذار برای مشارکت در برداشت و فرآوری سنگ‌های معدنی و تزئینی نقش بسزایی داشته باشد.

البته با توجه به نزدیکی استان به کشورهای همسایه ازجمله عراق و در نظر گرفتن پایان مناقشات سوریه می‌توان با رایزنی و بازاریابی محصولات معدنی به‌ویژه سنگ در این کشورها تا حدودی زیادی رونق را به آنها باز گرداند که تحقق این امر نیازمند برنامه‌ریزی و هم‌افزایی بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی استان است.

برنامه‌ریزی برای خروج از رکود
تعطیلی واحدهای فرآوری سنگ‌های گرانیتی واقعیتی انکارناپذیر است که با توجه به ارزش‌افزوده ایجاد شده در آنها کام استان را تلخ کرده است. رییس اتاق بازرگانی سنندج با بیان این موضوع صدور بخشنامه از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان ایران مبنی بر کم بودن جذب سیمان در سنگ گرانیت که موجب ریزش آن از روی دیوار ساختمان‌ها، احتمال آسیب‌رسانی و از بین بردن نمای زیبای ساختمان را از دیگر دلایل تعطیلی این واحدها و به‌دنبال آن معادن سنگ گرانیت استان بر شمرد. متاسفانه برخی واحدهای فرآوری، سنگ گرانیت بی‌کیفیت و آهن‌دار را فرآوری و به بازار مصرف عرضه می‌کنند.

سیدکمال حسینی با تایید این امر افزود: در این نوع سنگ گرانیت بعد از دریافت رطوبت، نقطه‌های آهن پدیدار شده و چهره زشتی به نمای ساختمان‌ها می‌دهند که این امر تا حدود زیادی موجب بی‌میلی مردم به استفاده از آن شده است. این در حالی است که هم‌اکنون سنگ گرانیت از معادن استان استخراج و فرآوری می‌شود ولی بازار فروش آن در وضعیت بسیار نامناسبی قرار دارد.

از دیگر مسائلی که حسینی آن را از عوامل رکود در بازار سنگ گرانیت می‌داند، سیاست سبک‌سازی ساختمان است که استفاده از این سنگ تزئینی را از چشم مردم انداخته و باعث شده بازار فروش مناسبی نداشته باشد. البته در این بین رکود در بازار مصرف به ویژه بازار ساخت‌وساز مسکن که صنعت‌های وابسته را زمین‌گیر کرده از دیگر عوامل است که به صورت کلی موجب کاهش رونق در بازار سنگ‌های گرانیتی شده است. به نظر می‌رسد مهم‌ترین برنامه برای خارج کردن معادن و واحدهای فرآوری سنگ گرانیت از رکود برنامه‌ریزی و اجرای برخی سیاست‌گذاری‌های رونق به بازار مسکن باشد که باید در دستور کار دولت قرار گیرد زیرا با رونق این بازار به طور حتم بازار سنگ‌های تزئینی برای استفاده در نمای ساختمان رونق خواهد گرفت.

به‌دست آوردن بازارهای مستعد منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای از جمله روش‌های خروج سنگ‌های تزئینی از رکود است که رییس اتاق بازرگانی سنندج به آن اشاره کرد و گفت: با توجه به تنش‌های منطقه‌ای ایجاد شده در کشورهای غربی به‌ویژه عراق و سوریه که می‌توانست بازار مناسبی برای سنگ‌های تزئینی به‌ویژه گرانیت باشد متاسفانه کردستان از صادرات این محصول محروم مانده است. به همین منظور باید با بازریابی و بازارسازی در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و حتی بازارهای فرامنطقه‌ای رونق را بار دیگر به معادن و واحدهای فرآوری آن باز گرداند.



سایر اخبار

تاکید اعضای فراکسیون معدن مجلس به ارتقای جایگاه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور

اعضای فراکسیون معدن مجلس شورای اسلامی، با حضور در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، به ارتقای جایگاه این سازمان تاکید کردند.

بی توجهی به ساختارهای قانونی، بزرگترین چالش اکتشاف ذخایرمعدنی است

اکتشاف ذخایرمعدنی در کشور با چالش جدی در حوزه ساختارشناسی و استفاده از ظرفیت‌های دولتی-حاکمیتی، بنگاه‌های توسعه‌ای و بخش خصوصی روبرو است؛ بطوریکه مرز شفاف و مشخصی در انجام وظایف هریک وجود ندارد که این پدیده موجب واگرایی فعالیت‌ها و بروز ناکامی در حوزه کشف ذخایر معدنی جدید و در مقیاس جهانی در کشور می‌شود.

رئیس سازمان نظام‌مهندسی معدن خبر داد: رتبه نخست ایران در تنوع سنگ‌های تزئینی

رئیس سازمان نظام‌مهندسی معدن گفت: ایران از لحاظ تنوع سنگ‌های تزئینی رتبه نخست و از لحاظ ذخایر در دنیا رتبه چهارم را دارد.

وزیر پیشنهادی صمت: برنامه پیشنهادی وزارت صمت مبتنی بر توسعه صادرات‌محور است

وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: برنامه پیشنهادی تهیه شده برای این وزارتخانه، با تمرکز و تاکید بر توسعه صادرات‌محور تدوین شده است که شامل هشت استراتژی مهم است.

«علی‌آبادی» وزیر صنعت، معدن و تجارت شد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی به «عباس علی‌آبادی» برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت رای اعتماد دادند.

افزایش 12 درصدی ارزش صادرات بخش معدن و صنایع معدنی

صادرات محصولات بخش معدن و صنایع معدنی در نخستین ماه 1402، از نظر ارزشی 12 درصد افزایش یافت.

معاون وزیر صمت مطرح کرد: تحقق رشد ۱۲ درصدی در بخش معدن، نیازمند آگاهی از داشته‌های معدنی/ ایران بهشت عناصر معدنی جهان است

معاون وزیر صمت اعلام کرد که دستیابی به رشد ۱۲ درصدی پیش بینی شده در برنامه هفتم توسعه برای بخش معدن، نیازمند آگاهی کامل از داشته‌های معدنی کشور است.

نخستین نشست شورای راهبردی تحول بخش معدن برگزار شد

نخستین نشست شورای راهبردی تحول بخش معدن وزارت صنعت، معدن و تجارت با حضور سرپرست این وزارتخانه برگزار شد.

معاون وزیر صمت: بهره‌برداران معادن غیرفعال سلب صلاحیت می‌شوند

معاون امور معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: معادن در اختیار بهره‌برداران، در صورتی که غیرفعال مانده باشند باید سلب صلاحیت و آزاد شوند.

معاون وزیر صمت: درصدد توسعه صنایع در مناطق محروم هستیم

معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران با بیان اینکه توازن سرمایه گذاری در کشور برقرار نیست، اظهار کرد: توسعه صنایع در مناطق محروم کشور از برنامه های این سازمان است.

لزوم برداشتن گام‌های بلندتر در بازارهای بین‌المللی برای توسعه صادرات

سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: ظرفیت ایران برای واحدهای تولیدی‌ داخلی کوچک شده و باید گام‌های بلندتری را در منطقه و بازارهای بین‌المللی برای صادرات محصولات داخلی‌مان برداریم.