به گزارش ماین نیوز، جعفر سرقینی در مصاحبه با رادیو اقتصاد اظهار داشت : این روند نشان می دهد که می توانیم تا پایان سال بخش مهمی از اهداف صادرات غیرنفتی را محقق کنیم و خوشبختانه در تامین نیاز اقتصاد کشور به کالاهای معدنی در بیشتر موارد به خودکفایی رسیده ایم.
وی افزود : در حوزه روی هم قرار است در معدن مهدی آباد یزد کنسرسیوم بزرگی از صنعتگران شکل بگیرد که می تواند اقتصاد معدنی را شکوفا کند و به الگویی برای دیگر بخش های معدنی تبدیل شود تا بتوانیم بیشترین ثروت ها را از این ذخایر خدادادی استخراج کنیم.
معاون معدنی وزیر صنعت ، معدن و تجارت با بیان اینکه ذخایر معدنی کشف شده کشور به 60 میلیارد تن می رسد، گفت :هنوز بخش مهمی از عرصه های معدنی مورد اکتشاف قرار نگرفته است و امیدواریم با توجه به جمعیت تحصیل کرده دانشگاهی در حوزه معدن بتوانیم در آینده این بخش را به عنوان پویاترین بخش اقتصاد ملی و بین المللی مطرح کنیم که در آن صورت ایران در تولید ثروت های معدنی هم رتبه های تک رقمی را خواهد داشت .
سرقینی افزود : اگر چه ایران کشور معدن خیزی محسوب می شود اما هنوز متناسب با رتبه های ذخایر معدنی که در جهان تک رقمی است نتوانسته ایم در تولید ثروت های معدنی هم به این جایگاه برسیم که اگر این فاصله را از بین ببریم و ذخایر معدنی به بستری برای تولید ثروت های پایدار در ایران اسلامی تبدیل شود ، در آن صورت اقتصاد معدنی به راهبر اقتصاد ملی و بین المللی تبدیل خواهد شد .
بنابراین گزارش برخی کارشناسان معتقدند ارزش 60 میلیارد تن ذخایر معدنی کشف شده ایران به صورت درجا حدود 700 میلیارد تومان برآورد می شود که البته این مقدار تا 10 برابر هم قابل افزایش است و اگر این منابع به بستری برای تولید ثروت تبدیل شود ، می تواند شاخص های نجومی در کارنامه اقتصاد ملی ثبت کند
ایران با قرار گرفتن بر روی رگه های ارزشمند منابع معدنی هفت درصد ذخایر معدنی کل جهان را به خود اختصاص داده است .
عملیات شناسایی ذخایر معدنی کشور در پهنه ای به گسترده صد هزار کیلومتر مربع انجام شده که این تنها هفت درصد پهنه سرزمینی کشور است، عملیاتی که منجر به شناسایی 68 ماده معدنی شده است و با اکتشافات جدید این تنوع مواد معدنی تا 80 قلم افزایش می یابد، از مس و روی گرفته تا سنگ آهن که شاخص ترین ماده معدنی کشور است.
ایران هم اکنون پانزدهمین تولید کننده فولاد و نهمین تولید کننده سیمان است ،همچنین رتبه دهم تولید سنگ آهن، رتبه بیست و چهارم تولید آلومینیوم، رتبه نهم در تولید مس و دومین تولید کننده سنگ های تزئینی جهان به ایران اختصاص دارد.
قرار است ظرفیت تولید فولاد کشور در برنامه ششم توسعه به 50 میلیون تن، تولید مس کاتد به 400 هزار تن و آلومینیوم به 700 هزار تن افزایش یابد و پیش بینی می شود بخشی از برنامه های دولت در مسیر اشتغال و توسعه کشور با سرمایه گذاری در بخش معدن محقق شود.
ایران در مسیر کمربند مواد معدنی فلزی و غیرفلزی از طلا ، مس و غیره قرار گرفته است و بیشترین ذخایر معدنی در استان های کرمان، یزد، آذربایجان شرقی و غربی، و گلستان ثبت شده است.
با وجود این ظرفیتها و توانمندی های بالقوه در بخش معدن هنوز خام فروشی به عنوان برجسته ترین نقطه ضعف بخش معدن ایران مطرح است ، پاشنه آشیلی که موجب شده تا بخش اعظم ارزش افزوده و اشتغال این بخش به راحتی از دسترس اقتصاد ملی کشور خارج شود.