به گزارش ماین نیوز، نوار نقاله یکی از تجهیزاتی است که در معادن و صنایع وابسته به آن برای جابهجایی و انتقال مواد معدنی استفاده میشود. به گفته کارشناسان و فعالان این صنعت، بخش عمدهای از نیاز معادن و صنایع معدنی ایران به تجهیزات از دیگر کشورها وارد میشود که از کیفیت مناسبی برخوردار نیست. اما در مقابل، برخی از تولیدکنندگان داخلی در این حوزه میگویند؛ نبود آموزش برای فعالان معدنی برای استفاده از این تجهیزات دلیل کم شدن میزان بهرهوری این دستگاههاست.
تعریف ضمانتنامه برای تجهیزات معدنی
کارشناسان معدنی معتقدند باید از تجهیزات با استاندارد بینالمللی برای معادن استفاده کرده و از وارد کردن دستگاههای بدون کیفیت جلوگیری شود. همچنین اگر تولیدات داخلی برای معادن استفاده میشود باید ضمانتنامهای برای آنها تعریف کرد تا در صورت برخورد با مشکل، بار مالی برعهده معدندار نیفتد.
عضو کمیته اکتشاف خانه معدن ایران درباره تجهیزات و دستگاههایی که در معادن برای انتقال مواد معدنی استفاده میشود، گفت: سیستم انتقال مواد معدنی که در ایران مورد استفاده قرار میگیرد از دیگر کشورها تامین شده و در بسیاری از موارد کیفیت مناسبی ندارد.
این در حالی است که تجهیزات و فناوریهایی که برای بخش معدن یا صنایع معدنی در کشورهایی همچون چین تولید میشود از درجههای کیفی مختلفی برخوردار هستند که در بالاترین درجه آنها میتواند تا مدتهای طولانی آن تجهیزات مورد استفاده قرار گیرند.
ناصر عابدیان افزود: با این وجود تجهیزات و دستگاههایی که برای انتقال مواد معدنی به ایران وارد میشوند در بسیاری از موارد، کیفیت مناسبی ندارند و حدود ۹۵درصد آنها مشکل داشته و یک بار اضافی روی دوش معدنکار میگذارد.
وی اظهار کرد: بهعنوان مثال تسمه نقالهای که یک معدنکار خریداری کرده و قصد دارد تا حداقل ۳ سال از آن استفاده کند در طول مدت ۶ماه پاره شده و در نتیجه معدنکاران زیان میبینند.
وی بر این باور است که تجهیزات و دستگاههایی که از خارج کشور وارد میشوند باید از استاندارد بینالمللی برخوردار باشند تا با داشتن کارآیی و بهرهوری بالا، بتوان مدت زمان طولانی از آنها استفاده کرد تا بار مالی برای معدنکاران تحمیل نکنند.
به گفته عابدیان، بیشتر معدنکارانی که از تسمه نقاله یا دیگر تجهیزات برای جابهجایی مواد معدنی استفاده میکنند از اجناس خریداری شده ناراضیاند زیرا همانگونه که گفته شد، به دلیل نداشتن کیفیت در محصولات، تنها بار مالی برای آنها به وجود آورده و سودی نصیب آنها نمیشود. تمام ابزارهایی که در سیستم معدنکاری استفاده میشود غیراستاندارد هستند که در کوتاهترین زمان مستهلک میشوند.
منافع کشور؛ اولویت تولیدکنندگان
عضو کمیته اکتشاف خانه معدن ایران بر این باور است که واردکنندگان و تولیدکنندگان این دست از تجهیزات باید منافع کشور و معدنکار را در اولویت قرار دهند.
بهعنوان مثال کشوری همچون ژاپن برای محصولات تولیدی خود، ضمانتنامه تعریف کرده و در صورت ایجاد مشکل یا خراب شدن دستگاه، موظف هستند تا به خریدار خسارت پرداخت کنند. حال اگر چنین برنامهای برای تولیدکنندگان ایرانی در نظر گرفته شود و معدندار را از خرید خود مطمئن کند در نتیجه شرایط برای طرفین وضعیت بهتری خواهد داشت. در واقع آنها باید برنامهریزی بلندمدتی برای تولیدات خود داشته باشند. وی در ادامه با تاکید بر اینکه در بخش تولید نباید فکر آنی و لحظهای حاکم باشد، در ادامه گفت: هماکنون نبود ثبات اقتصادی و رکود حاکم بر کشور سبب شده تا برنامهریزی بلندمدت از سوی برخی تولیدکنندگان نداشته باشیم. به همین بیشتر تولیدکنندگان برای یک یا دو سال آینده برنامهای ندارند. در نتیجه به منافع آنی و سود فکر کرده و معدنکاران را قربانی میکنند.
آشنایی با نحوه کارکرد نوار نقاله
رییس هیاتمدیره و مدیر طراحی شرکت سیستم مدرن صنعت الماس جنوب نیز در اینباره معتقد است: حوزه نوار نقاله در کشور با مشکل خلأ آموزشی روبهرو است. بسیاری از قطعات در مدت زمان کوتاهی بعد از استفاده، دچار آسیبدیدگی میشوند. در حالی که نوار همچنان سالم است.
به گزارش مایننیوز، محمدمهدی مهارلو افزود: در ایران با خلأ آموزش مواجه هستیم در حالی که گذراندن این دورهها برای نیروها لازم است. از اپراتوری که آموزش ندیده باشد، چگونه میتوان توقع داشت بتواند عیوب را شناسایی و آنها را برطرف کند.
وی درباره اینکه در زمان تحریم در حوزه حمل مواد چه مشکلاتی وجود داشته نیز گفت: درحالحاضر تولیدکنندگان مختلفی در این حوزه فعالیت دارند. در این میان، باید گفت که مشکل اصلی برای حمل مواد در حوزه طراحی است و ما باید بتوانیم نوار نقاله ویژه خود را طراحی کنیم.
این کارشناس همچنین درباره تجهیزات چینی به کار رفته در برخی نوار نقالهها نیز افزود: این موضوع قسمتی از مشکل موجود در این بخش است؛ اما بیشترین معضل کشور در ایران مربوط به نوع نگاهها به سیستم نوار نقاله است؛ یعنی نوار نقالههای ما به دلیل نوع جنس از بین نمیروند بلکه مشکلات در بیشتر مواقع به دلیل نداشتن آشنایی با نحوه کارکرد نوار نقاله است. در برخی موارد دیده میشود نوار نقاله پس از ۶ماه پاره شده، البته پارگی به دلیل جنس نوار نبوده بلکه مشکل از نوع کار با نوار نقاله و رعایت نکردن برخی نکات در هنگام کار است.
وی درباره سیستمهای نوار نقاله در کشور نیز بیان کرد: ایران امروز این توانایی را در اختیار دارد تا نوار نقالههای کیلومتری را که پیش از این در خارج از کشور طراحی میشد در ایران با کیفیت عالی طراحی کند.
از سوی دیگر نیروهای خوبی برای طراحی سیستم در اختیار داریم که سیستمها را ساخته و نصب میکنند. حتی از قطعات دست دوم کشورهای خارجی در برخی تونلها استفاده شده که توانستیم در ایران چندین تونل را حفر و همچنان با آنها کار کنیم.