لطفا منتظر بمانید ...

سنگ گرانیت مشکی و سفید به صورت بریده ، اسلب و تایل

بهره‌وری در بخش معدن با تکیه بر دانش روز و استارتاپ‌ها

تهزان- ایرنا- بخش معدن و صنایع معدنی کشور دارای ویژگی‌های اقتصاد مقاومتی است و از قابلیت ارزش افزوده بالا نیز بهره می‌گیرد، بنابراین انتظار می‌رود تا پایان ششمین برنامه توسعه (۱۴۰۰- ۱۳۹۶) سهم آن در اقتصاد ملی افزایش یابد، هرچند که رشد بهره‌وری این بخش با اتکای به دانش روز و شرکت‌های دانش بنیان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، موضوع اینکه پیش‌نیازهای رشد بهره‌وری معدن و صنایع معدنی در چه سرفصل‌هایی جانمایی شده باید مورد توجه جدی قرار گیرد که متناسب با آن برنامه ریزی لازم به عمل اید.

تا آنجا که به گفته رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی،همکاری با دانشگاه‌ها باید براساس قراردادهایی باشد که به رشد بهره‌وری کمک کند و بر این موضوع تاکید دارد، چنانچه زمانی که تجهیزات از خارج از کشور وارد می‌شد، شرکت‌های خارجی را ملزم به آموزش نیروها می‌کردیم، امروز نرخ بهره‌وری بالاتری در معدن و صنایع معدنی به ثبت می‌رسید.

واقعیت اینکه، موضوع واردات همراه با آموزش مستمر در نزدیک به چهار دهه مورد غفلت مسوولان و برنامه ریزان دستگاه های اجرایی و در همه زمینه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و ...بوده و شرایط بگونه ای پیش رفت که وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم در سال ۹۵ به مناسبت روز صنعت و معدن خواستار واردات مدیران خارجی شد. 

غریب پور با تاکید بر موضوع پیاده سازی آموزش نیروهای متخصص، دست یافتن به دانش فنی را زمینه ای  برای استفاده از ظرفیت‌های کنسرسیوم‌های اکتشافی، بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود و همچنین فعال سازی طرح‌هایی که در دوران تحریم‌ها معطل مانده‌اند، دانست که می تواند پیامد رشد و ارتقای نرخ بهره‌وری را بدنبال داشته باشد.

وی به این نکته هم اشاره دارد که افزایش بهره‌وری معادن نیازمند رشد ضریب استحصال مواد معدنی است.

امروز براساس نیاز جوامع شرکت های دانش بنیان ( استارتاپی) با شتاب لازم شکل گرفته، هرچند که در کشورمان فعالیت در این عرصه به عنوان حرکت نوین محسوب می شود، اما ضرورت باور پذیری برای فعالیت این شرکت ها، غیرقابل انکاراست و باید با ملاحظات لازم و برنامه ریزی در این مسیر گام برداریم. 

الزام های رشد بهره وری در معادن 

 غریب‌پور پیرامون الزام های رشد بهره‌وری در معادن معتقد است: باید از ظرفیت کنسرسیوم‌های موجود در اکتشاف معادن استفاده بیشتری شود که این مساله می‌تواند بهره‌وری بخش معدن را افزایش دهد.

وی خاطرنشان ساخته است: در شرایط تحریم، توسعه منابع انسانی یکی از رویکردهای بهره‌وری محسوب می‌شود که باید به این مسأله در برنامه‌ریزی‌ها توجه ویژه شود.

با این حال، مرور عملکرد دستگاه های اجرایی در چهار دهه گذشته آشکار می سازد، بسیاری از دستگاه‌ها یا منابع مالی لازم برای توسعه امر آموزش نداشته اند، یا با کمترین امکانات برای رفع تکلیف نسبت به برگزاری دوره‌های آموزشی کم هزینه مبادرت ورزیده‌اند.

 غریب‌پور موضوع اجرای سه میلیارد دلار طرح معدنی و صنایع معدنی با اشتغال‌زایی ۶ هزار نفری  در سال گذشته را یادآور شد و گفت: امروز موضوع تحقیقات باید مورد توجه جدی قرار گیرد و به آن بهای لازم داده شود تا رشد سازمان‌ها را به نظاره بنشینیم.

امروز دانشگاه‌های کشور توسط سازمان ایمیدرو براساس ظرفیت‌های معدنی استان‌ها به ۱۰ منطقه تقسیم‌بندی شده اند تا از این ظرفیت در بخش معادن و صنایع معدنی استفاده شود، اما باید بر اجرای این مهم نظارت مستمر انجام شود تا بازدهی لازم را به دنبال داشته باشد.

راهبردهایی در مسیر ارتقای بهره وری 

مدیر آموزش، پژوهش و فناوری سازمان ایمیدرو هم معتقد است: ارتقای بهره‌وری، هم‌افزایی و رقابت‌پذیری بخش معدن و صنایع معدنی به عنوان محورهایی از راهبردهای  ۹‌گانه این سازمان است.

وی تصریح دارد: چنانچه در شرایط فعلی کشور، به بخش بهره‌وری در حوزه معدن توجه لازم انجام شود، گامی موثر در رشد اقتصادی کشور محسوب می شود.

امروز شمار معادن فعال کشور بالغ برپنج هزار و ۶۰۰ معدن توسط وزارت صنعت اعلام شده، اما آنچه که کمتر مورد توجه قرار گرفته این معادن با چه میزان بازدهی و بهره وری فعالیت دارند.

غلامرضا ملاطاهری یادآور شد: براساس ماده ۴ قانون برنامه ششم توسعه از رشد اقتصادی هشت درصدی کشور حداقل ۲.۸درصد باید از محل ارتقای بهره‌وری کل عوامل تولید حاصل شود.

وی گفت: براساس هدف‌گذاری برنامه ششم توسعه در بخش معدن، متوسط رشد سالانه ارزش افزوده باید ۸.۸ درصد و متوسط رشد سالانه اشتغال ۴.۶درصد باشد.

براساس برنامه ششم توسعه( ۱۴۰۰- ۱۳۹۶)، متوسط رشد سالانه سرمایه‌گذاری در بخش صنعت و معدن باید ۲۶.۱ درصد و متوسط رشد بهره‌وری کل عوامل تولید در بخش معدن ۲.۴ درصد باشد.

 وی خاطرنشان ساخت: آمارهای بین المللی گویای این واقعیت است که در زمینه ارتقای بهره‌وری کشورمان نیاز به برنامه‌ای منسجم دارد.

لازمه فراهم سازی منافع جمعی، ارتقای بهره وری 

رییس کمیسیون صنایع و معادن اتاق ایران پیرامون موضوع بهره وری گفته بود: ارتقای بهره‌وری پیامد کاهش قیمت تمام شده کالاها و افزایش منافع جمعی را بدنبال دارد.

بهرام شکوری، مهم‌ترین مولفه برای بخش‌خصوصی را رقابتی شدن تولید، کاهش قیمت تمام شده و افزایش سود بیشتر و درنتیجه توسعه کسب‌وکار با ارتقای بهره‌وری می داند.

 وی گفت: چنانچه به نیروی انسانی و مدیریت به‌عنوان بخشی از عوامل تولید توجه شود، قیمت تمام شده کاهش خواهد یافت.

شکوری گفت: امروز در جهان صنعتی بیشترین محصول با کمترین قیمت تولید می‌شود و در شرکت‌ها، ضایعات به حد صفر رسیده، ضمن اینکه شاخص‌های بهره‌وری بخش خصوصی کشورمان در مقایسه با بخش دولتی به شاخص‌های جهانی نزدیک‌تر است.

به گزارش ایرنا، ایران بطور متوسط در حدود یک دهه اخیر ۴۰۰ میلیون تن انواع مواد معدنی از معادن فعال استخراج می کند که سهم مصالح ساختمانی بالغ بر ۶۰ تا ۶۵ درصد است.

جمهوری اسلامی در بین کشورهای جهان از لحاظ ذخایر شناسایی شده با رقم حدود ۵۷ میلیارد تن که از این رقم حدود ۳۷ میلیارد تن قطعی و بقیه احتمالی است، در جایگاه پانزدهم قرار دارد. 



سایر اخبار

آزادسازی 5 هزار پهنه معدنی تا پایان سال/ خام‌فروشی فولاد نداریم

وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: بیش از ۵ هزار پهنه معدنی حبس شده را تا پایان سال آزاد خواهیم کرد و برای فعال‌سازی به مزایده خواهیم گذاشت.

آزادسازی برخی پهنه های معدنی فاقد مشکلات محیط زیستی و منابع طبیعی در استان یزد طی هفته های آینده/ ابلاغ بسته برنامه ریزی واحدهای معدنی تا ۱۵ اسفندماه برای افق

سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت از آزادسازی برخی پهنه های معدنی فاقد مشکلات محیط زیستی و منابع طبیعی در استان یزد طی هفته های آینده خبر داد.

10چهره‌ای که تاریخ معادن و صنایع معدنی ایران را رقم زدند عالیجنابان معدن!

کتاب «عالیجنابان معدن»به همت پایگاه خبری بیرونیت منتشر شد.

بسته پیشنهادی وزارت صمت برای نوسازی ناوگان حمل و نقل تدوین می‌شود/ تصویب 200 میلیون دلار برای واردات لاستیک

وزیر صنعت معدن و تجارت از تدوین بسته پیشنهادی وزارت صمت برای نوسازی ناوگان حمل و نقل کشوری خبرداد و گفت: 200 میلیون دلار برای واردات لاستیک از محل تهاتر تصویب شده است.

وزارت صنعت آمار داد؛ افزایش مجوزهای معدنی در ۱۰ ماهه ۹۹

بررسی مجوزهای معدنی صادره از سوی وزارت صنعت، معدن وتجارت در دوره ۱۰ ماهه امسال در زمینه اکتشاف، گواهی کشف، صدور پروانه‌های بهره‌برداری و هزینه عملیات اکتشاف نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش نشان می‌دهد.

موفقیت کشور در بومی‌سازی فناوری خردکردن سنگ‌های معدنی

یک شرکت دانش بنیان ایرانی با بومی سازی فناوری نوین دستگاه سنگ شکن غلتکی فشار بالا، موفق به تغییر فرآیند خرد کردن سنگ‌ها با مصرف انرژی کمتر، تخریب حداقلی محیط‌زیست و کاهش هزینه شده است؛ دستگاهی که طراحی و ساخت آن حداقل ۵۰ درصد صرفه جویی ارزی برای کشور به ارمغان می‌آورد.

رشد ۴۳ درصدی پوشش‌های صادرات در ۱۰ ماهه امسال

صندوق ضمانت صادرات ایران اعلام کرد: در ۱۰ ماهه امسال معادل ۳.۰۶ میلیارد دلار پوشش‌های صادراتی ارایه شده که در مقایسه با مدت مشابه یکساله گذشته که ۲.۶۴۵ میلیارد دلار بوده است، رشد ۴۳ درصدی را نشان می‌دهد.

فعالیت ایران ردیف با کشورهای پیشرفته معدنی

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در حاشیه افتتاح آشیانه بالگردهای این سازمان و عملیاتی‌سازی پروژه ژئوفیزیک هوابرد با بیان اینکه نزدیک به دو سال آشیانه این هلی‌کوپترها غیرعملیاتی بود و امروز به روزرسانی شد، گفت: مطالعات ژئوفیزیک هوایی در بخش تولید لایه‌های اطلاعات پایه بسیار مهم است و این اطلاعات به طور منحصر به‌فرد در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور تهیه می‌شود.

سرمایه گذاری 11.6 میلیارد دلاری در بخش معدن و صنایع معدنی سال 92 تا پایان 99

مجموع سرمایه گذاری های ایمیدرو، شرکت های زیرمجموعه و تابعه (تحت راهبری) از سال 92 تا پایان سال جاری از 11.6 میلیارد دلار عبور می کند.

آیین افتتاح آشیانه بالگردهای سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور/ عملیاتی‌سازی پروژه ژئوفیزیک هوابرد

آیین افتتاح آشیانه بالگردهای سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور و عملیاتی‌سازی پروژه ژئوفیزیک هوابرد در مرکز پژوهش‌های کاربردی واقع در کرج برگزار شد.

فعالیت ایران هم ردیف با کشورهای پیشرفته معدنی

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در حاشیه افتتاح آشیانه بالگردهای این سازمان و عملیاتی‌سازی پروژه ژئوفیزیک هوابرد با بیان اینکه نزدیک به دو سال آشیانه این هلی‌کوپترها غیرعملیاتی بود و امروز به روزرسانی شد، گفت: مطالعات ژئوفیزیک هوایی در بخش تولید لایه‌های اطلاعات پایه بسیار مهم است و این اطلاعات به طور منحصر به‌فرد در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور تهیه می‌شود.